Når du ser tilbake på livet, hva husker du best? Er det e-postene du svarte på i tide, eller påskeferien på fjellet med familien og snøballkrigen du tapte med vilje fordi barnet ditt lo så høyt at lua falt av?
Er det én ferie i året hvor tempoet skrus ned og familien samles rundt peisen med røde kinn og sjokolade i munnviken, så er det påsken. Det er noe eget med denne uka. Ikke bare fordi den gir oss fri fra hverdag og møter, men fordi den gir oss fri til å være sammen.
Og for mange av oss starter påska med akkurat det samme ritualet: En litt for fullpakket bil, unger som krangler om hvem som skal sitte hvor, og minst én som glemmer solbrillene. Men når hytta dukker opp mellom grantrærne – da skjer det noe. Tempoet senker seg. Det lukter skismørning, ved og appelsin. Påskestemning, rett og slett.
→ Bestill hytte for påskeferien her
Hvorfor påsken er aller best på fjellet
Det er lett å skjønne hvorfor fjellet kaller i påska. Her får vi det beste av to verdener: snø og sol. Vinteren er fortsatt på plass, men lyset varer lenger, og sola begynner å varme i ansiktet.
På fjellet handler det ikke om å rekke mest mulig. Kanskje en skitur før lunsj. Kanskje en dag i solveggen med bok, Kvikk Lunsj og ullsokker. Eller den obligatoriske påskeeggjakt rundt hytta, hvor barna er spente og voksne later som de ikke vet hvor eggene ligger.
Og det trenger ikke å være på ett bestemt sted. Påskeferien er like nydelig i ei hytte på Sjusjøen, en leilighet nær bakken i Trysil, eller et familievennlig sted på Hafjell. Det viktige er ikke hvor, men hva dere gjør sammen.
Tradisjoner og påskemoro med familien
Det er noe eget med påsketradisjoner, det blir liksom ikke helt det samme uten påskeegg, eggmaling, og definitivt ikke uten påskekrim, appelsiner i solveggen og skitur med kvikklunsj og solo i sekken.
Og la oss være ærlige: uansett hvor gammel man er, er det noe barnslig gøy med å gå ut i snøen for å lete etter et egg som noen har gjemt under en furukvist eller bak vedstabelen. En klassisk påskeeggjakt er en av de enkleste aktivitetene man kan gjøre som familie. Det trengs ikke stort: noen fargerike egg fylt med godteri, kanskje en liten overraskelse eller en lapp med et hint. Så er det bare å sende barna ut med hver sin kurv og detektivblikk.
Og når jakten er over og eggene er funnet (pluss det som ble spist på veien), da venter eggmaling inne på hytta. Kanskje med fyr i peisen og Radio Norge på lavt i bakgrunnen. Noen maler prikker og striper, andre lager små kunstverk som skal få hedersplass på hylla år etter år.
På kvelden kommer et nytt høydepunkt: påskekrimmen. Selv om ingen egentlig vet hvem som drepte lensmannen i første episode, så er det like gøy å diskutere teorier og se hvem som gjetter riktig. (Hint: det er sjelden den mest mistenkelige.)
Tradisjoner er litt som gamle votter – de trenger ikke være perfekte for å være elsket. Og det fine med påsken er at du ikke trenger å arve alt fra barndommen
Kanskje det blir fast å starte hver påskeferie med pannekaker til frokost første morgenen? Kanskje det blir quizkveld annenhver kveld? Eller at dere alltid lager snølykt sammen siste kvelden og tenner lys i den før dere legger dere? Det handler ikke om å gjøre det stort, men om å gjøre det igjen. Og igjen.
En familie jeg kjenner, lager påskeeggjakt med rebuser. En annen lager middag ute, uansett vær. Jeg kjenner til en hytteeier på Sjusjøen som lager et påskeegg til hvert familiemedlem – ikke fylt med godteri, men med små personlige lapper og “premier” (fotmassasje, frokost på senga, en kveld uten oppvask).
Og for noen handler det kanskje mer om roen enn aktivitetene. Kanskje deres påsketradisjon blir å sitte i sofaen med pledd og spille brettspill i tre timer. Det finnes ingen “riktig” måte å feire påske på. Det finnes bare deres. Og kanskje i år er året dere finner den. Og uansett om dere er på Skeikampen, Nesbyen eller Vegglifjell, så kan disse øyeblikkene bli høydepunktet hele familien husker fra året.
Fra grillpølser til lammelår
La oss være ærlige. Mye handler om mat. Det gjør det jo alltid – og i påsken kanskje litt ekstra. Det starter gjerne enkelt. Pølser på pinne, kakao med krem, Kvikk Lunsj i sekken og appelsiner som aldri smaker bedre enn etter en tur i løypa. Så enkelt, så godt.
Men på et tidspunkt i påsken kommer det: “Skal vi lage noe skikkelig godt i kveld?” Og da er det én rett som trumfer alle andre – lammelår. Det er smaken av påske, servert med fløtegratinerte poteter og gode samtaler rundt bordet.
Her er vår anbefalte oppskrift – klassisk, enkel og akkurat slik et helstekt påskelam skal være:
Helstekt lammelår med rosmarin og hvitløk
Inspirasjon og oppskrift hentet fra Godt.no
Du trenger:
Slik gjør du:
Serveres med poteter, rotgrønnsaker og godt selskap.
Når snøen blir en lekeplass
Det er noe med lyden av snø som knaser under støvlene. Den sier: Nå er vi i gang. Og i påsken er snøen ikke bare i kulisse – den er selve scenen for alt vi gjør.
Dagen starter med egg til froksot og en kopp kaffe i solveggen mens barna triller sin første snøball. Noen bygger verdens skjeveste snømann – og den blir stående hele uka som familiens stolthet. Ikke pen, men veldig elsket.
Mange starter dagen med ski på beina. Det trenger ikke å være mil etter mil – kanskje bare en liten tur ut fra hytta, til en åpen slette hvor man lager bål og spiser lunsj ute. En vedkubbe i sekken og en appelsin i lomma er nesten alt som skal til. Og så er det den klassiske kombinasjonen som aldri slår feil: Kvikk Lunsj og kakao. Men kvikklunsj og kakao passer like godt i langrennsløypa som i slalombakken. Enten du er stor eller liten er det alltid like gøy å utfordre seg litt ekstra når man kjører nedover de nypreparerte løypnene med solen som skinner i slalombrillene og du kjenner vinden suser rundt deg.
Men kanskje dere heller vil ake eller lage en egen hoppbakke? Det finnes ingen regler for verken en god akebakke eller et hopp. Den kan være lang, kort, bratt, høyt og lavt. Det viktigste er at noen tør å prøve først – og at det er lov å ta en runde til, selv om man er voksen og egentlig skulle vært med og måkt snø fra trappa.
Og så har vi bålpanna. Den moderne påskesamleren. Fyr opp flammen, sleng på noen pølser, og la praten gå mens snøen smelter sakte rundt føttene. Det blir fort et slags samlingspunkt – der votter tørker på en pinne og dagen blir sakt, men sikkert til kveld.
Påsken – en investering i minner
Påskeferien er ikke bare noen fridager med ski og appelsin. Den er et pusterom. En mulighet til å være sammen uten avbrytelser og skjermtid. Den gir deg tid til å lytte, le, og kanskje bare være stille i samme rom. Det er på hytta, med ullsokker og påskelam i ovnen, at samtalene går saktere og dypere. Det er her barnas beste minner formes – ikke nødvendigvis av det dere gjorde, men av at dere gjorde det sammen.
Og det beste er: du trenger ikke planlegge et halvt år i forveien for å få det til. Vi har fortsatt ledige hytter til påske – på steder som Norefjell, Beitostølen, Hemsedal og flere andre vakre fjellområder.
→ Se tilgjengelige hytter og bestill påskeferien her
Så ta med deg de du er glad i. Pakk ned brettspill, god mat, ullundertøy og sjokolade. Og legg igjen tidsklemma hjemme.
Les også vår komplette praktiske guide med pakkeliste og andre smarte tips for den perfekte påskeferien!
Bilder hentet fra:
Livstilsguide.no
An.no
Fridager.no
Oda.com
Godt.no
Hafjell.no